Hamari - Porvoon portti merelle

Historiallinen kylä on arvostettu asuinalue

Hamarin kylä Porvoon jokisuistossa sijaitsee noin viiden kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Hamarissa on harjoitettu telakkatoimintaa ainakin 1700-luvulta alkaen. August Eklöf perusti Hamarin edustalla sijaitseville saarille höyrysahan 1860-luvulla. Saarille rakennettiin sahatoiminnan lisäksi konttoritiloja ja asuinrakennuksia. Yhtiö harjoitti myös laivanrakennusta ja puusepänteollisuutta.   

Höyrysahan toiminta loppui vuonna 1955, jonka jälkeen saaret vähitellen autioituneet. Elämä Hamarissa jatkui, ja nyt kylä on yksi Porvoon halutuimpia asuinalueita.   

Hamarissa on myös pitkät laivanrakennusperinteet.  Maamme kolme merkittävintä venesuunnittelijaa, Jarl Lindblom, Gösta Kyntzell ja Gustaf Estlander ovat kukin vaikuttaneet Hamarissa. Kenties tunnetuimpia hamarilaisvalmisteisia aluksia ovat ensimmäisen maailmansodan jälkeen veistetyt nelimastokuunarit ja toisen maailmansodan jälkeen Neuvostoliittoon viedyt sotakorvauskuunarit.   Harva tietää, että Suomen ensimmäinen yksityyppipurjevenesarja tuotettiin Hamarissa. 

Hamarin näköalapaikoista tunnetaan parhaiten Hamarin ja Gammelbackan rajalla sijaitseva Tornikallio ja Haikon kylään rajautuva Telekallio, jonka ympäristö on luonnonsuojelualuetta. Vanhan lennätornin ympäristö on innoittanut mm. Albert Edelfeldtiä,  jonka  maalaus"Kesäilta Haikon selällä" kuvaa sieltä käsin Haikonselkää. Edelfelt maalasi toistakymmentä teosta Hamarin ja Haikon alueelta . Hamarin satamassa voi käydä katsomassa "Leikkiviä poikia Hamarissa" -teoksen kopiota sen syntypaikalla.


Palveluita Hamarissa


Kirppiskahvila Henga - vanhaan K-kauppaan perustettu uuden ajan kirppis ja tasokas kahvila 

Hamarin Seo/ Cafe Hamarinranta- venehuoltoasema ja vuoden ympäri auki oleva rantaravintola upealla näköalalla

Lönnforsin telakka- telakkapalveluita ja paikallishistoriaa

Hamarin purjehtijat ry - pursiseura, joka kunnioittaa hamarilaisia merenkulun perinteitä

Lehtimäen grilli - melkein hamarilainen legandaarinen grilli, jossa on myös komea kasvimenuEtsi